Badkamer ideeën

De dakplataan is een perfecte terrasboom

Geplaatst op

De plataan is een enorm populaire boom in Nederland. Dit is niet gek, want deze boomsoort is winterhard, groeit op vrijwel iedere grondsoort, verdraagt luchtverontreiniging en kan een standplaats in de zon of halfschaduw hebben. De dakplataan is daarnaast een ideale dakboom voor terrassen, omdat hij geen insecten aantrekt.

Oersterke boom

De dakplataan is een oersterke boom. Als de boom is aangeplant heeft deze nog twee tot drie jaar de steun van boompalen nodig. Daarna is de boom meestal goed geworteld en kan de boom krachtige wind doorstaan zonder om te vallen.Nadat een dakplataan stevig in de grond geworteld staat, kan de stam snel dikker worden. Dit maakt de boom 

Voordelen van een dakplataan

De dakplataan is een boom met vele voordelen. Zoals eerder benoemd groeit de boom goed op elke grondsoort en kan hij goed tegen luchtvervuiling. Ziektes en plagen komen zelden voor bij de plataan. Verder is de boom perfect als parasolboom op terrassen. De dakplataan is namelijk een snelle groeier. Hierdoor kun je een kleinere – en dus goedkopere – boom kopen die relatief snel dichtgroeit. Daarnaast zijn de bladeren van de plataan groot, waardoor ze veel schaduw creëren. Hierdoor kun je ’s zomers lekker op een koele plek zitten in je tuin zonder dat je lastiggevallen wordt door insecten! Al deze voordelen maken de plataan ook zeer geschikt als leiboom. De leiplataan is dan ook een zeer populaire Nederlandse leiboom.

Wanneer moet je een dakplataan snoeien?

Je moet een dakplataan jaarlijks snoeien om de dakvorm te behouden. De beste snoeiperiode is tussen oktober en maart, mits het niet vriest. In de zomer is het ook mogelijk om de boom wat bij te snoeien als er bijvoorbeeld takken omhoog groeien. 

Hoe moet je een dakplataan snoeien?

Het snoeien van een dakplataan lijkt een flinke klus, maar dit valt reuze mee! Met een snoeischaar kom je een heel eind, maar voor de dikkere takken is het aan te raden om een takkenschaar of handzaag te gebruiken. Snoei de boom terug tot zijn dakvorm en zorg ervoor dat er enkele knoppen per tak aan de boom blijven. Deze knoppen lopen in het voorjaar weer uit met nieuwe scheuten. Als je de knoppen weghaalt, is het lastiger voor de boom om te groeien.

Gerelateerde berichten

Over ons

Wil je graag ideeën op doen voor je badkamer. Lees dan snel de blog op onze site.

Contactgegevens

Via info @ badkamer-ideeen.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden