Warning: Table '.\ideebadkamer\variable' is marked as crashed and should be repaired query: SELECT * FROM variable in C:\domains\badkamer-ideeen.nl\wwwroot\includes\database.mysql.inc on line 135
Natuurlijke ventilatie en mechanische ventilator | Drupal

Natuurlijke ventilatie en mechanische ventilator

  • user warning: Table '.\ideebadkamer\variable' is marked as crashed and should be repaired query: UPDATE variable SET value = 'a:19:{i:0;i:125;i:1;i:63;i:2;i:62;i:3;i:61;i:4;i:59;i:5;i:31;i:6;i:30;i:7;i:29;i:8;i:24;i:9;i:21;i:10;i:15;i:11;i:14;i:12;i:11;i:13;i:7;i:14;i:6;i:15;i:5;i:16;i:3;i:17;i:2;i:18;i:1;}' WHERE name = 'menu_masks' in C:\domains\badkamer-ideeen.nl\wwwroot\includes\bootstrap.inc on line 612.
  • user warning: Table '.\ideebadkamer\variable' is marked as crashed and should be repaired query: UPDATE variable SET value = 'a:0:{}' WHERE name = 'menu_expanded' in C:\domains\badkamer-ideeen.nl\wwwroot\includes\bootstrap.inc on line 612.
  • user warning: Table '.\ideebadkamer\variable' is marked as crashed and should be repaired query: DELETE FROM variable WHERE name = 'menu_rebuild_needed' in C:\domains\badkamer-ideeen.nl\wwwroot\includes\bootstrap.inc on line 637.

Een probleem van nieuwe woningen ten opzichte van oudere woningen is het gebrek aan natuurlijke ventilatie, de keerzijde van verbeterde isolatie.

 

Voor de badkamer is, net als voor de keuken en de toiletruimte, ventilatie van nog groter belang dan voor andere ruimtes in huis. In de badkamer wordt het nogal vochtig door het vele gebruik van water, en door voldoende ventilatie moet het klimaat en de lucht in de badkamer zo gezond mogelijk zijn. Over natuurlijke ventilatie en de functie van een ventilator in de badkamer kunt u hier handige informatie lezen.

Natuurlijke ventilatie in de badkamer
Natuurlijke ventilatie vindt in oudere woningen die slecht of matig geïsoleerd zijn, plaats door alle mogelijke kieren en gaten. Wanneer u echt wilt ventileren, moet u net als in nieuwe woningen ramen en deuren openzetten. In nieuwere woningen heeft men vaak ook ventilatieroosters boven ramen en deuren die continu voor ventilatie zorgen, mits ze geopend zijn. In de badkamer is alleen natuurlijke ventilatie niet genoeg om alle lucht voldoende te verversen en te ontvochtigen. Overigens is er in sommige badkamers niet eens een raam en in veel badkamers waar wel een raam is, is dat vaak klein is en kan het niet altijd geopend worden. Daarnaast nemen velen een bad of douche met een gesloten deur, waardoor op deze manier ook zeer weinig natuurlijke ventilatie plaats kan vinden.

Mechanische ventilatie; een must in de badkamer
In veel woningen treft men in de badkamer, keuken en toilet mechanische ventilatie aan. Een speciale ventilatormotor zuigt via luchtkanalen en ventilatieroosters lucht weg uit de ruimte. De hoeveelheid lucht die wordt afgevoerd kan men regelen met een regelknop. Vrije toevoer van verse lucht via ramen of roosters is bij mechanische afzuiging wel noodzakelijk, want als die luchttoevoer er niet is kan er namelijk onderdruk in huis ontstaan. Tegenwoordig zijn er ook systemen die de luchtaanvoer actief regelen, zodat het probleem van onderdruk in feite niet kan ontstaan. De aanwezigheid van mechanische ventilatie in de badkamer is echt een must.

Aandachtspunten voor een badkamerventilator
Er zijn aspecten waar men speciaal aandacht aan kan besteden bij de aanschaf van een badkamerventilator.
· Kies een badkamerventilator met de juiste capaciteit en luchttoevoer.
· Plaats een ventilator altijd zo hoog mogelijk.
· Wanneer er meerdere ventilatoren op hetzelfde ventilatiekanaal zijn aangesloten, dan kan de lucht uit de ene ruimte een andere ruimte worden ingeblazen. Let hier zeker op wanneer er een toiletventilator of keukenventilator op een kanaal zijn aangesloten. Wanneer er vanuit dit kanaal een open verbinding met de badkamer is, dan komen hier misschien luchtjes terecht die u er niet wilt hebben.
· Er zijn badkamerventilators voor muur- en voor plafondmontage. Wanneer er een intern ventilatiekanaal aanwezig is, kunt u de ventilator hierop aansluiten, anders moet er een doorgang naar buiten gemaakt worden.
· De meeste fabrikanten van badkamerventilators besteden aandacht aan het zo geluidsarm mogelijk maken van hun product; toch zijn er redelijk grote verschillen tussen de ene en de andere ventilator. Wanneer u heerlijk ontspannen in bad ligt, is een ventilator die lawaaierig is, niet relaxed.
· Maak een ventilatierooster in de deur of zorg voor een kier van ongeveer een centimeter tussen de deur en de dorpel wanneer er geen raam of ander ventilatierooster is; er moet namelijk voldoende verse lucht kunnen worden aangezogen om onderdruk te voorkomen.
· Badkamerventilators zijn er in diverse uitvoering qua mogelijkheden en uiterlijk en uiteraard hangt overal een verschillend prijskaartje aan.
· Denk eens aan een combinatie van verlichting met badkamerventilator; hierbij kan men instellen dat de ventilator direct of met enige vertraging automatisch gaat werken als de verlichting wordt aangedaan en weer direct of met enige vertraging automatisch stopt als de verlichting wordt uitgedaan. Deze combinatie wordt ook steeds vaker in de toiletruimte toegepast.